Finns det överhuvudtaget något som får reklammännen i vårt fria kapitalistiska system att ropa på censur? Jepp, och det utlösande ordet är – något överraskande – broilerikiusaus.
När Djurskyddsförbundet Animalia – som alltså är det mera moderata och laglydiga gänget i branschen – för en månad sedan satte i gång sin omtalade och i själva verket ganska tama visuella annonskampanj om bakgrunden till den mat vi äter utbröt panik. Inom mindre än ett dygn var affischerna på stan borttagna, på order av företaget JCDecaux som hyr ut och upprätthåller merparten av våra offentliga reklamytor.
Var orsaken en folkstorm? En motion i riksdagen?
Inte alls, utan ”ett tiotal samtal från allmänheten”.
Kampanjen kördes i tio finländska städer vilket betyder ett-två samtal per stad. Så lätt rubbar man alltså den globala jätten JCDecaux Group som drivs av den häärliga sloganen ”Showcasing the world”.
Djurskyddsförbundets kampanj var tredelad. Bild ett: En hand bär på några kycklingar, texten lyder ”Broilerikiusaus?” (Broilerfrestelse). Bild två: Grisar står/ligger onaturligt tätt intill varandra, med texten ”Säästöpossu” (Spargris). Bild tre: En stilig minkpäls hänger från en slakterikrok i en annars helt neutral miljö, med texten ”Minkin loukku” (Minkfälla).
Alltså inget blod, inga chockeffekter, inget äckel.
Däremot nog en kampanj som vädjar till våra känslor, precis som all reklam gör: ”Vill du verkligen äta upp/döda dessa djur?” snyftar affisherna. Men det handlar hur som helst om en organisation som har all rätt att driva sin sak.
Det är också helt ok för urbana köttätare – som jag – att känna till att en broiler i effektivitetens namn, allt enligt Animalia, i medeltal har mindre än en A4 i rörelseutrymme, att det finns 40 000 djur per produktionsenhet, att en broilers liv i dag kan vara blott drygt en månad långt, att lamporna i farmen ofta är påslagna dygnet runt, att djurens benbyggnad inte klarar av den extremt snabba uppgödningen, ja, kort sagt, det är inte som hos mommo på lande – det är en fabrik.
Den kunskapen kan man sedan göra vad man vill med. Man kan sluta äta. Eller äta ännu mera.
Men när t.ex. McDonald’s och Animalias kampanj hängde sida vid sida gjorde kanske hamburgaren en volt i magen. Därför är det inte långsökt att tro att en så mäktig annonsör som köttindustrin egentligen ligger bakom kampanjstoppet.
JCDecaux säger ändå att kampanjen drogs in med tanke på allmänheten. Så omtänksamt! Men låt oss, på skämt, se hur starkt de egentligen månar om vårt välbefinnande.
Ur JCDecaux Finlands bildarkiv på nätet framgår att de genom åren låtit hänga upp mer än 400 olika reklamaffischer för öl, cider och vin. Och tänk, ändå påminns vi dagligen om att alkohol är synonymt med död, elände och familjevåld. Företaget har också hyrt ut reklamplats (383 olika affischer) till självaste speldjävulen, d.v.s. till tipsbolaget Veikkaus, som vill locka oss till hasardspel. I arkivet hittas vidare 231 olika affischer för godis – och vips blev barnen tio kg fetare.
Än sen? Allt det där är bara bra, ett uttryck för att vi lever i ett fritt samhälle, att vi har näringsfrihet, reklamfrihet, yttrandefrihet …
Men den friheten gäller inte broilerns övergödda vardag. Då blir det minsann tvärstopp.
Bedöm själv, kampanjen finns på animalia.brandmanual.com/julisteet/
Läs mera om företaget på www.jcdecaux.fi (på finska) och www.jcdecaux.se (svenska).