Projekt:
Karavanen till Ukraina 
Lublin, utanför Hotel Lvov,12.2.2023. Från vänster: Roope, Jevgenij, Magnus. I bakgrunden: Ford Ranger årsmodell 2008, körd 200 t km som nu fick ny mening i livet. På flaket: extra däck + sju generatorer.
 

Read this in English
Suomeksi

28.03.2023 Update IV. Vi är nu uppe i 177 843 euro. Insamlingen pågår just nu med lägre intentiset inför nya lanseringar. Men alla medel som kommer in kommer att användas till nya karavaner.

Se den ekonomiska redovisningen här.

Karavanen har levererats till mottagarna och karavanen har nu (28.3) nått Kiev. Ukraina tackar alla sponsorer!

24.03.2023 Update III. Avfärden närmar sig. Vi är uppe i 170 634  (trots att den aktiva insamlingsfasen avslutats)! Det betyder att en tionde bil körs ner separat. Mera info senare.

09.03.2023 Update II: Vi är nu uppe i 151 179 euro! Ukraina tackar! Nu ska det levereras. Projektet fortsätter också efter 8 mars med siktet inställt på Karavanen II.

03.03.2023 Update! Vi är nu uppe i 85 000 euro! Karavanen växer och nya målet är 100 000 euro. Vi fixar detta!

26.2.2023
Jag har ett viktigt ärende till dig. Ett ärende där du kan göra en stor skillnad.

Rysslands tredagars så kallade ”specialoperation” mot Ukraina har nu pågått i ett helt år (eller egentligen i nio år). Civila mål attackeras ständigt och krigsförbrytelserna är otaliga. Det här är något som vi som medborgare i Finland inte ska acceptera. Ukraina behöver vårt stöd.

Den organisation i Ukraina som vi samarbetar med meddelar att de desperat behöver robusta bilar (fyrhjulsdrivna) för att transportera och evakuera sårade soldater vid fronten, mobila kraftstationer och generatorer som behövs för att kunna genomföra ingrepp och annat på fältet.

Det här är utrustning som finns i överflöd i Finland. Och nu kan just du hjälpa Ukraina att få denna livsviktiga utrustning.

Bakgrund

Jag besökte Ukraina i november 2022 som journalist och såg ett land som inte tänker ge sig – jag fylldes av beundran och empati. I februari 2023 åkte jag sedan tillsammans med friluftsguiden Roope Roine till Polen för att leverera en Ford Ranger pick-up till Ukraina. Via ett kompisgäng hade vi samlat ihop pengar inte bara för bilen utan också för sju stycken generatorer. Vårt möte i Lublin med de ukrainska mottagarna var något vi aldrig kommer att glömma (bilden ovan)

Men mera måste göras. Våren 2023 kommer att vara avgörande för Ukrainas fortsatta existens. Därför lanserar vi nu en större insamling: Projektet Karavanen till Ukraina.

Detta ska göras

Vi ska samla ihop pengar för att köpa och personligen leverera tre pick-up bilar (eller motsvarande) där flaken ska vara fyllda till bredden av kraftstationer, generatorer och annan utrustning. Det behövs uppskattningsvis 50 000 euro.

Vartenda bidrag hjälper Ukraina: konkret och direkt.

Sponsra en generator

Om du vill kan du sponsra konkret utrustning:

En generator kostar knappt 500 euro. Vi köper denna pålitliga modell.

En kraftstation med solpanel kostar ca 1100 euro. Organisationen har efterfrågat denna modell.

En begagnad pick-up med 4-hjulsdrift kostar ca 5-8000 euro. Mottagarna har efterfrågat följande modeller:

Hyundai Galloper, Terracan
Mitsubishi L200
Nissan NP300
Ford Ranger (äldre än 2014)

Alla bilar målas om och undersöks i Kyiv innan de åker vidare.

Vår plan

• Vi samlar ihop ca 50 000 euro: tre bilar (fyrhjulsdrift) med terrängdäck, kraftstationer och generatorer på flaken.
• Allting redovisas transparent, alla deltagare får en länk till redovisningen
• Resan ner dokumenteras live via en whatsapp-grupp för alla som deltar
• Efterdokumentation (bilder och text) ges till alla som deltar i finansieringen
• Vi reser ner (med sex chaufförer från Helsingfors) den 25 mars 2023 till Lublin i Polen där vi har träff med mottagarna.

Vårt löfte

• 0 euro i administrationskostnader. Alla involverade gör detta som frivilligarbete
• Vi levererar karavanen till en seriös ukrainsk aktör som ser till att allting levereras till dem som behöver det
• Eftersom vi har gjort detta tidigare vet vi att det funkar.
• Full transparens och uppföljning

Mottagare och tillstånd

Mottagare i Ukraina är: Intitative E+

Organisationen har redan tagit emot över 200 bilar, genomfört över tusen hjälpprojekt och levererat över 8000 st personlig förstahjälpsutrustning.

Föreningen Sisu Ukraine rf har penninginsamlingstillstånd i Finland (RA/2022/1052). Alla pengar kanaliseras via dem. Sisu Ukraine är en registrerad finländsk förening som är skapad för att organisera hjälp till Ukraina. Klicka för att läsa mera!

Tack för uppmärksamheten. Vi räknar med dig!

GÖR NU SÅ HÄR:

Betala in ditt understöd till kontonummer: FI1746000011218753

(Du ger enligt egen plånbok. Utgångssumman kan vara t.ex. 100 euro, men allt är hemåt! Du ger mera om du har råd, mindre om du inte har.)

Viktigt: Använd denna referens i meddelandefältet: CARAVAN

Betalningsmottagare: Sisu Ukraine rf

Det är bråttom. Agera NU för att underlätta planeringen och inköpen. Absolut sista inbetalningsdatum är onsdagen 8 mars 2023. Vi åker 25 mars och ska hinna köpa tre bilar + mycket utrustning innan dess.

UPPDATERING: Vi fick ihop över 150 000 euro fram till 8 mars! Nu fortsätter insamlingen med siktet inställt på Karavanen II. Mera info följer, men insamlingen fortsätter med samma ändamål.

Sprid gärna detta upprop till personer som du tror vill hjälpa. Slava Ukraini!

Magnus Londen & Roope Roine & Sisu Ukraine

magnus.londen@gmail.com

Kyiv, 15.2.2023. Generatorerna i första leveransen har anlänt till organisationen E+.