Intervjuer

Att göra ett bra personporträtt är bland det svåraste som finns inom journalistiken. Förarbetet är oerhört viktigt, liksom också själva intervjusituationen. Det är nästan skrämmande när man funderar på vilken makt en journalist har när han eller hon skriver om en annan människas liv.
    Därför tror jag att man måste beväpna sig med en stor dos ödmjukhet inför sitt intervjuoffer. Här hittar du några intervjuer som möjligen uppfyller det kravet, men också några som inte gör det …

I dagsläget hinner jag mycket sällan skriva göra personporträtt så se det här som ett arkiv.

Ledarskribent med ett uppdrag

Intervju för Journalisten med Micaela Röman. Tema: att skriva ledare. Ett utdöende släkte?
Ni skall vara snälla med varandra. Det är de visdomsord farmor Saga gav mig redan som liten. Då jag bråkade min bror. Då jag gifte mig med min man. Ni skall vara snälla med varandra, det kommer ni långt med, sade farmor Saga.

Tidig deadline - livet går vidare

Journalisti-Journalisten nr 5/2015
Om livet på Hbl:s sportredaktionen då matchreferaten inte längre hinner med i papperstidningen.

Från juttu till bok

Om journalister som hittar inspiration utanför redaktionen.
Journalisten 11/2013

Sommarredaktörernas tid

Journalisten 8/2013
Vi vet alla vad sommaren betyder: nyhetstorka och semesterlängtande redaktörer. Dags alltså att kalla på patentlösningen: sommarredaktörerna.

Lyckan står den djärve bi

Journalisti-Journalisten nr 9/2011
Intervju i Journalisten med avhoppade journalisten Markus Haakana.

Hårdrock inspirerad av Sibbosomrar

Hbl 24.1.2011
Rhino Bucket har snart i tjugo år varit ett av mina favoritband. Och äntligen i januari 2011 gjorde bandet sin första spelning i Finland. Bakom mikrofonen fanns, självklart, Georg Dolivo den yngre vars musik är inspirerad av ... Sibbo. Läs hur och varför!

När drevet slår in dörren

Journalisti-Journalisten 21-22/2010
Intervju med Yrsa Stenius i Stockholm.

Recensionerna är kultursidans själ

Journalisti-Journalisten 16/2010
Intervju med Tuva Korsström, Hbl:s tidigare kulturchef.

Tulossa / Inom kort: Klaus Härö

Ny tid 37/05 och på finska Image 7/05
Länge hade jag planerat att intervjua Klaus Härö, och när premiären för filmen Äideistä parhain närmade sig passade det bra också för Image. Härös långfilmer Elina-som om jag inte fanns och Den bästa av mödrar är starka filmer med ett mänskligt budksap. Jag blev liksom intresserad av vem mannen bakom allt detta egentligen är.

Godspatron i svart

Publicerad i Premium 1/2005
Intervju med en osannolik man, Patrick Winquist, som med lånade pengar köpte en nersliten herrgård, Sipilän kartano, - för att hjälpa s.k. problembarn, och för att grunda ett centrum för alternativ vård och en hel del annat...