Tillbaka till Viborg!

av Anders Mård (+Magnus Londen och Alexander Belenkij, foto)
Söderströms, ISBN 951-52-2310-5
Omslag och layout: Anders Carpelan
Utkom hösten 2005

Boken finns också som talbok.

Efter boken om S:t Petersburg började kollegan Anders Mård (vi blev bekanta under studietiden på soc&kom – journalisthögskolan – i Helsingfors) omedelbart fundera på nästa bok. Han bor med familj i S:t Petersburg och ville fortsätta med Rysslandstematiken, vilket jag inte var lika tänd på i det skedet. I en kolumn har jag beskrivit hur jag sedan blev helt omvänd. Slutresultatet blev en guidebok i reportageform skriven av Anders, och med två kapitel av mig. Min egen roll i boken njöt jag storligen av, jag fick vara den dumma turisten som upptäcker Viborg.

Presentation:
Det är dags att återupptäcka Viborg.
Den medeltida staden som var Östersjöns kosmopolitiska pärla, men som efter kriget degraderades till en rysk småstad där finländare hamstrade bensin, sprit och tobak under några hektiska timmar.

Det är dags att återvända till Viborg.
Till denna stolta Hansastad som står där som ett oskyldigt skilsmässobarn i väntan på att den igen ska få leva upp till sin kallelse: en mötesplats mellan väst och öst.

Det är dags att resa till Viborg.
Till denna förtrollade stad som manar till egna upptäcktsfärder i finländsk arkitektur, dramatisk historia och det moderna Ryssland – men som också bjuder på shopping, kultur och krogar.

Boken är en frisk blandning av litterära reportage och konkreta resetips som du har lika stor glädje av både hemma i fåtöljen som i tågets restaurangvagn. Du får en personlig rundtur till Viborgs mest kända sevärdheter och upplevelser, och får en rad underhållande berättelser om dagens och gårdagens viborgare som alla har en lidelsefull relation till staden.

Finns i bokhandeln. Här en lista på diverse Internetbokhandlar i Finland, och motsvarande lista för Sverige.

Boken finns också på många bibliotek, här kan du söka efter boken på ditt närmaste bibliotek (i Finland).
Här finns en direktlänk till söksidan för biblioteken i Hfrs-Esbo-Vanda-Grankulla.
Här finns länkar till bibliotek i Sverige.