Annorlunda reseguide om S:t Petersburg

Resetidskriften Mondo utsåg boken till Årets resebok 2003.
Den var också nominerad för Fack-Finlandia priset 2004.
Läs juryernas motiveringar. Boken prisbelönades även av Svenska litteratursällskapet.

Våren 2003 fyllde Nordeuropas mesta metropol, S:t Petersburg, 300 år. Det firades med pompa och ståt, där också det finländska och svenska inslaget i staden lyftes fram. Intresset för att resa till denna fantastiska nöjes- och kulturstad stiger hela tiden i Norden - och det känns på alla sätt bra. S:t Petersburg är verkligen en stad som det lönar sig att besöka!
    Därför skrev journalisterna Anders Mård, Milena Parland och jag en reseguide om Petersburg som utkom våren 2003. Boken är riktad till nordiska resenärer och läsare som vill lära sig mera. Boken heter "S:t Petersburg - metropolen runt hörnet" och består av 19 reportage som tar läsaren bortom turistfällorna och lyfter fram vardagslivet, människorna, historien, kulturen och udda sevärdheter - ofta med glimten i ögat och på ett lättfattligt sätt. Texterna kryddas med praktiska och konkreta tips om hur resenären kan uppleva det som beskrivs i texterna.
    Andrej Scherbakov har bidragit med omkring 50 fotografier medan Rikard Lassenius är grafisk formgivare. I boken finns både översikts- och detaljkartor, ritade av Andrej Efimoff.

Boken utkom samtidigt på svenska på Söderströms förlag i Finland och i Sverige på Bokförlaget Fischer & Co, samt på finska (översatt av Helena Autio-Meloni och Christiane Eriksson) på Tammis förlag.

"Pietari - metropoli nurkan takana" blev den första så kallade hybridboken (bok för synskadade) i Finland.
Läs mer!

 

Smakprov
  • Fyrs i glamour (pdf)
    Poker är på "allas" läppar. Läs ett utdrag ur boken om ett pokeräventyr i glamourens huvudstad.
  • Grönt andrum (pdf)
    S:t Petersburg har fantastiska parker där både resenären och stadsbon kan koppla av. I denna lugna miljö kommer ryssens andra jag fram: plötsligt är butterheten som bortblåst. Ett reportage från Sovjetparken.
Recensioner

Boken finns i bokhandeln och riktpriset är 27 euro i Finland och 250 kronor i Sverige.
Boken kan förstås också köpas från bokhandlarna på Internet, här en lista på diverse Internetbokhandlar i Finland, och motsvarande lista för Sverige.

Nyhet! Du kan också beställa boken direkt av mig för 22 e, den levereras per post. Gå till formuläret.

Boken finns också på många bibliotek, här kan du söka efter boken på ditt närmaste bibliotek (i Finland).
Här finns en direktlänk till söksidan för biblioteken i Hfrs-Esbo-Vanda-Grankulla.
Här finns länkar till bibliotek i Sverige.