Intervju med Vita redaktören @Hbl1918_realtid
Varför gör du detta?


Historia har alltid intresserat mig, liksom allt som har med journalistik att göra. Genom det här projektet vill jag testa nya sätt att kombinera de här två helheterna. Jag har läst en del om inbördeskriget och insett, liksom många andra, att vi vet för lite. Så det här är mitt lilla bidrag.

Men varför på twitter?

När twitter funkar som bäst är det live från ett dramatiskt skeende. Den som följer får den där härliga insidekänslan: man vet mer än andra, man får allt direkt medan det utspelar sig – till telefonen eller datorn. Det är nyhetsjournalistik som bäst.

För vem gör du detta?

För alla som är intresserade av inbördeskriget, man kan följa med både på webben och på twitter. Jag tror att skolelever och andra som kanske tror att historia är svåråtkomligt kan tycka om den här kanalen. För mig personligen handlar det om en vilja att testa nya sätt att kommunicera historia/journalistik.

Vem betalar?

Det här är mitt eget projekt. Just for fun, som Linus Torvalds skulle ha sagt.

Är Hbl 1918 verkligen en objektiv källa?

Självklart inte. De röda kallas ständigt (och det är i den milda ändan av skalan) för ”banditer”, det är utgångspunkten. Men jag försöker klippa in de rödas proklamationer så att läsarna ska förstå vad de vill. Men det är alltså viktigt att inse att detta är de vitas tolkning i ”nutiden” – vilket gör det ännu mer intressant.

Sitter du på Nationalbiblioteket och läser?

Nej, på bokmässan 2011 låg plötsligt en hög med Hbl framför mig. Det var hela jävla årgången för 1918! Man får ju hjärtslag av mindre. Tidningarna var adresserade till herr Reuter i Åbo. Så vad kunde jag göra? Jag slog till direkt.

Blev det dyrt?

Ha ha! Facila 80 euro för ett paket fullspäckat med historia och journalistik. Det är gratis.

Hur länge ska du hålla på?

Det finns dagar då tidningen inte har kunnat utkomma så vissa dagar blir tomma på innehåll. I början finns det mycket rapporter, sen blir det svårare, men från slutet av april börjar tidningen utkomma varje dag. Min plan är att hålla på från 27 januari fram till sommaren. Vi får se hur stort intresset är.

Gör du det bara på svenska?

Nä, jag testar också en finsk version, Jaana Palanterä översätter. Konto: @Sota1918_live

Hur ger man feedback?

Lättast naturligtvis via twitter, men e-post går naturligtvis också bra: manu(ät)magnuslonden.net

Var kan man läsa?

Klicka för webbversionen. Twitterkontot: @Hbl1918_realtid