Köper du ofta bröd från Siuntion Leipä?
Inte jag heller.
Nu är det hur som helst för sent. Bageriet, som jag aldrig tidigare hade hört talas om, gick nyligen i konkurs och blev därmed den senaste i raden av lokala småbagerier som går omkull.
Inspirerad av höstens faktaboksuccé i Sverige, Den hemlige kocken, om fuskandet med modern mat, gick jag därför här om dagen till min K-butik för att inspektera brödutbudet. Och visst fanns det bröd. Ja, det visade sig att hyllorna bjöd på nästan 150 olika sorters bröd. Mums! Vilken härlig känsla av mångfald och diversitet!
Och det är ju inte alls konstigt. Redan tidigare hade mina efterforskningar lärt mig att Finlands brödkultur och –historia är någonting helt enastående. Här i gränslandet mellan öst och väst har varje region haft sina egna traditioner, från kornrieskan i Lappland till pirogerna i Karelen, från skärgårdens svartbröd till Satakundas blandbröd med surmjölk, osv. Eller som det heter i hälsningen till omvärlden på leipatiedotus.fi:
Finland can perhaps boast the richest selection of bread in the world.
Så det är säkert därför det också på din butikshylla kan finnas fjorton olika sorters skivat rostbröd fullspäckade med tillsatsämnen och lååång hållbarhet.
Ivrigt började jag gräva mig igenom havet av plastförpackat bröd: Jaha, här står det Vaasan … och nästa är Vaasan … och nästa är Vaasan … och sen Fazer … och igen Fazer … och igen Fazer … Det tar inte många sekunder och så börjar allt kännas lite som kekkonen-kekkonen-kekkonen. I ett land med över 700 kämpande lokala småbagerier är det några stora som har nästan all makt på brödhyllorna också i din butik.
Men varför vill ni inte de små göra business? Jag ringde upp ett litet bageri och hävde ur mig min naiva anklagelse. Men jag lärde mig snabbt. Det är så här slaget om brödhyllorna egentligen går till:
Stora brödtillverkare A säger till köpmannen: Det viktiga är att vårt bröd aldrig tar slut i butiken. Därför ska du köpa in mer än vad som kommer att gå åt, vi köper i gengäld tillbaka det bröd som blir över. Och om du säljer över en viss fastställd gräns får du bonus – real cäsh rakt in på kontot!
Lilla bagare b försöker naturligtvis också övertala köpmannen: Mitt bröd är visserligen dyrare, men det är lokaltillverkat, det är äkta hantverk, smakar bröd, och har inga tillsatsämnen (men håller därför kortare tid).
Där har vi det sedan. Lokal bagare mot pengar in på kontot.
Vilketdera erbjudande tror du köpmannen nappar på?
Alldeles riktigt. Så skulle de allra flesta göra. Och därför blir de stora bara större.
De små lämnas att kämpa om några centimetrar på nedersta hyllan i hörnet. Och just där hittar jag slutligen ett ensamt fullkornsrågbröd från familjebageriet Haagan Leipä Oy. Innehåll: rågkross, rågmjöl, vatten. Så enkelt, så vackert.
Det fanns bara en sak jag kunde göra. Med näsan i vädret och med hålkakan som sköld vandrade jag stolt genom affären.
De små bagerierna hade fått sig en ny riddare.
Och det behövs många fler.