För många tekoppar
För några år sedan hade jag en träff på ett café med en UM-tjänsteman. Jag skulle kolla om ministeriet var intresserat att delta i ett projekt. Vid kassan erbjöd jag piggt att betala även tjänstemannens tekopp, men tjänstemannen replikerade med iskall stämma: ”Det går absolut inte för sig.”
Så nära finkan har jag antagligen aldrig varit, ni vet: ”Trebarns far fängslad för grovt mutförsök”.
Men jag lärde mig för livet.
Så låt oss nu med denna kunskap i bakhuvudet glida över till aningen större spelare och repetera hur Institutet för hälsa och välfärd (THL) funkar.
Överläkaren Terhi Kilpi, som i onsdagens Hbl på ett hjärtskärande sätt fick berätta hur pressen på henne varit stor under den senaste tiden, leder institutets vaccinationsarbete. När social- och hälsovårdsministeriet gjorde det formella beslutet om att köpa Pandemrix-vaccinet mot den s.k. svininfluensan (H1N1) baserades beslutet på ett delvis hemligstämplat utlåtande som Kilpi och specialforskaren Rose-Marie Ölander vid THL givit.
Vaccinet köptes sedan av GlaxoSmithKline (GSK) utan anbudsförfarande (det var bråttom) och med den lilla twisten att tillverkaren GSK inte var ansvarig för eventuella bieffekter och ersättningskrav.
Ministeriet köpte alltså en produkt för 37 miljoner euro skattepengar, men befriade tillverkaren/säljaren från allt ansvar. Med andra ord är det köparen, skattebetalarna, som betalar det eventuella skadeståndet till familjerna.
Terhi Kilpi har även lett institutets forskningsprojekt kring vaccin mot pneumokocker. Finansiär: GSK, naturligtvis. Summa: 12 miljoner euro. Kilpi har också fram till 2004, enligt egen uppgift, lyft honorar och resekostnader i egenskap av konsult för GSK. Och slutligen leder Kilpi den grupp som objektivt ska försöka utreda ett eventuellt samband mellan narkolepsi och GSK:s vaccin.
Hon har många hattar, hon.
Ja, på THL tycks alldeles för många symboliska tekoppar betalas av fel personer.
Men all kritik om jäv som förekommit har viftats bort med att a) Kilpi och THL enbart tänkt på folkhälsans bästa och b) Kilpi hur som helst är Finlands främsta vaccinexpert.
Jag tror visserligen att a) och b) stämmer i princip.
Men hur kunde våra ledande experter så aggressivt gå åt kritiker som faktiskt varnade för okända följder av ett för otestat vaccin – och nu efteråt snyfta fram att ”ingen” kunde veta?
Och menar man allvar med byktvätten måste man också omedelbart med officiell statistik motbevisa de sannolikt grundlösa ryktena om att antalet missfall ökade efter vaccinationerna.
Men framför allt är det helt ohållbart att ett statligt institut, som endast och enbart ska tänka på folkhälsan, är så intimt förbundet vid läkemedelsföretag med stora ekonomiska intressen. Godtrogenheten måste sluta nu. Ingen lägger ner miljoner och miljoner just for fun.
Därför måste institutets finansieringssystem reformeras. Och för att återställa förtroendet borde Kilpi, liksom THL:s generaldirektör Pekka Puska, avgå.
Notera även att i Polen vägrade hälsoministern köpa vaccinet just pga de villkor om ansvarsfrihet som GSK ställde. I dag är hon en folkhjälte. Läs mera (på finska)….
Läs tidigare kolumner om vaccinet och mediepaniken kring influensan etc:
Svinpanik (30.11.2009)
En hel värld på knä (18.9.2009)