Resereportage

Reportage som journalistisk genre står mig allra närmast. Men vad är ett "reportage"?

Kanske det helt enkelt är skönlitteratur - med den lilla, men ack så viktiga, skillnaden att reportaget är "sant"? Att texten måste basera sig på något som faktiskt inträffat.

Blir det tråkigt då? Inte alls. Tvärtom.

Som den tjeckiska reportagejournalisten Egon Kisch sade någon gång på 1920-talet: det finns ingenting som är så spännande som den tid man lever i. Det är från den verkligheten, med sidospår till historien och möjligen framtiden, som reportaget får sitt bränsle.

I november 2022 besökte jag Ukraina och skrev ett reportage för Hbl. Läs här (kräver Hbl pren).

Hogland bildreportage (endast på webben)
Jag besökte Hogland ute i Finska viken två gånger sommaren 2006. Ett fantastiskt ställe som länge och väl var slutet för omvärlden, eftersom det var sovjetiskt/ryskt militärområde.

Resa till Korsnäs (29.02.2008, Obs! pdf)
För Kulturfondens bilaga "Siinä on ideaa" fick jag i uppdrag att skriva om svenska Österbotten. Så jag styrde stegen norrut. Här är texten och Charlotta Bouchts suveräna bilder som pdf. Texten är alltså på finska och översatt av Jaana Palanterä.
 
Nedan resereportage:

Flykten från vardagen

Image 01/01, Hbl Söndag 18.2.2001 och Utemagasinet 8/01
Om ni vill läsa något skrivet av en man på mycket gott humör - läs i så fall detta paddlingsreportage från Mexico.

Forsfärd i ryska Karelen

Utemagasinet 5/00, Hbl Söndag 14.11.1999
Ibland känns allt så rätt. Som när man åker ner för en rysk fors med några galningar. Jag njöt då och jag njöt kanske ännu mer när jag skrev.

Förorten som var tsarens lekplats

Nya Åland oktober 1999
Reportage om en bortglömd turistattraktion nära S:t Petersburg: palatset Oraniebaum (Lomonosov). Lomonosov och Mariehamn är nämligen vänorter, och jag kunde inte motstå frestelsen.

Semester längst ute

Helsingin Sanomat 23.12.1998, dessutom i redigerad form på tyska i NORR 4/2005. På svenska endast på webben.
Det var ett tilltalande uppdrag jag fick av Helsingin Sanomat: skriv om en höstlig resa till Åbolands yttersta skärgård. Reportaget har endast publicerats på finska, och senare också på tyska, så denna svenska version finns endast här på nätet. Som fotograf (och sällskap på resan) fungerade Nico Backström.

Rapport från Coupe du Monde

Hbl Söndag 11.7.1998
Med vännen, journalisten och manusförfattaren Jani Nåls har vi sedan 1994 en så kallad blodsed på att sticka på varje fotbolls-VM som arrangeras - givetvis alltid i hopp om att också Finland skulle vara med. Det har alltså blivit fyra resor tillsvidare, till USA, till Frankrike, till Japan och nu senast till Tyskland.
   Här är ett reportage från den andra resan, till VM 1998 i Frankrike.
   Överlag tror jag att sportjournalistik i allt för hög grad koncentrerar sig på referat och resultat som annars också sköts av nyhetsbyråerna, fansen - som trots allt håller maskineriet i gång - kommer sällan fram.

"Terve, Suomen pojat!"

Hbl 27.7.1997
På andra sidan gränsen, det vill säga på andra sidan av den gamla gränsen, bor Viljo. Viljo är lycklig över att få tala finska igen - i femtio år fanns det ju ingen att tala med. Och äntligen får han bjuda på fisksoppa som någon uppskattar.

Välkommen till nostalgilandet

Hbl 20.7.1997
Reportage från Impilax. En resa till en svunnen tid.

Maria bor i SOK:s butik

Hbl 13.7.1997
Reportage från Sorjos. Sorjos var Svenskfinland i Karelen.
Den östligaste koncentrerade finlandssvenska utposten i världen.

Lugnet finns på Konevits

Hbl 6.7.1997
Reportage från det mindre kända klostret i Ladoga.

Guld på stranden!

Hbl 17.9.1995
Sommaren 1995 reste min sambo och jag till USA, sedan via Canada upp till Alaska och därifrån över till östra Sibirien. Vi tillbringade två veckor i den lilla staden Nome vid Berings hav i Alaska i väntan på ett flyg över sundet (som aldrig kom). Det var kallt och blåsigt … men jag skrev i alla fall ett reportage om några galna lyckosökare på Nomes legendariska stränder.