Andra reportage

Ett besök från ovan

MG september 2001 (på finska), Ny Tid 39/01
Messias var i stan, d.v.s. Linus Torvalds, och tidskriften MG ville att jag skulle göra något om honom. Det slutade med att jag sprang i Linus fotspår i några dagar, bland annat flög vi av och an till Uleåborg, vilket var guld värt för artikeln för då fick jag snacka med Linus i fred en längre stund. Han var nämligen en mycket jagad man under besöket i Finland, och Linus själv blev alldeles matt då han insåg hur mycket program som förlaget hade hittat på åt honom.
    Visst var det spännande att med egna ögon se hur jappen (som dessutom bodde i grannhuset på Petersgatan) från klassen under i Norsen har blivit en av de Stora i världen. Trevlig var han dessutom.

Resan till ministerlandet

Image april 2001, Ny Tid 18/01
Image ville att jag skulle springa i Suvi-Anne Siimes fotspår. Det gick i och för sig ganska lätt, men jag är inte nöjd med texten. Reportaget publicerades på finska i Image och på svenska i Ny Tid.

Korståget förde oss till pustan

Image september 2000, Ny Tid 38/2000
Varsågod, här bjuder jag på sann reseångest: Formel ett-resa till Ungern. Jag gjorde grejen för tidskriften Image, men reportaget publicerades också på svenska i Ny Tid. Se också reportaget på finska som pdf i Images jubileumssatsning.

Helsingfors: Stad vid havet - året runt

Hbl:s kulturstadsbilaga, RRR, nr 3/2000.
Här kommer vi in på mitt favorittema. Detta att fly vardagen - i sin egen stad. Jag är övertygad om att man inte måste och inte ska resa till semesterparadis långt borta för att kunna koppla av en vecka om året. Istället gäller det att koppla av, att fly, till exempel ett par gånger i månaden i sin egen hemstad. Det gör livet lättare och roligare. Om man bor i Helsingfors är det dessutom urenkelt att göra.
    Det är ungefär bakgrunden till denna reportagehelhet som består av en paddlingstur i västra Helsingfors och en cykel- och vandringstur i östra Helsingfors.
    Jag kan inte påstå att texterna är speciellt bra, men var säker på att det ligger stor personlig passion bakom alltsammans. Reportaget publicerades i Hbl:s kulturstadsbilaga RRR.

Rummet ÄR trångt

RRR, Hbl:s kulturstadsbilaga, nr 2/2000.
Simplare, och trevligare, kan journalistik inte bli. En lördagskväll på stan - på svenska. Roligt hade vi i alla fall. Reportaget publicerades i Hbl:s kulturstadsbilaga RRR, som jag var redaktör för under kulturstadsåret 2000.

Tema: Rädslan har tagit över Ryssland. Del ett: Jurij och muslimerna

Hbl Söndag 26.9.1999
Hösten 1999 pågick kriget i Tjetjenien för fullt. Dessutom hade en rad märkliga explosioner i vanliga bostadshus i södra Ryssland gjort mannen på gatan livrädd. Det finns allvarliga konspirationsteorier om explosionerna, det sägs att de i själva verket var arrangerade av ryska säkerhetstjänsten, och visst finns det mycket suspekt i fallet. Läs till exempel denna kritiska konspirationssajt som är dedikerad till fallet.
   Hur som helst: Allt och alla som såg "kaukasiska" ut blev misstänkliggjorda. Medan det förra kriget i Tjetjenien väckte en folkstorm bland vanliga ryssar, var det denna gång helt annat ljud i skällan. Detta var ett populärt krig. Men inte för riktigt alla.
    Jag arbetade under denna tid i S:t Petersburg, inom projektet Nevapress, och skrev bland annat en artikelserie om kriget och hur det berörde vanligt folk. Serien publicerades i Hbl:s söndagsbilaga under oktober 1999.
    Del ett: Om en skarp och intelligent ung rysk man som anser att muslimerna är roten till allt ont i världen.

Del två: "Hatkampanjen mot tjetjenerna lyckas inte"

Hufvudstadsbladet 3.10.1999
Intervju med tjetjenen Zelimhan i S:t Petersburg. På grund av de stora kulturella skillnaderna mellan oss var det en utmaning att skriva om Zelimhan, och än mer utmanande blev det då Zelimhan långt senare anklagade mig för att vara KGB-agent. Inte på grund av artikeln utan på grund av någon formulering i ett e-post, som enligt honom bevisade att jag var köpt. Jag lyckades aldrig övertyga honom om motsatsen - trots ihärdiga försök.

Del tre: Krigare och mammas pojke

Göteborgs-Posten 16.10.1999, Hbl Söndag 10.10.1999
Om en ung rysk kille som deserterat från kriget i Tjetjenien.

Ryska arbetarna jobbar snällt

Löntagaren nr 8/1999
Reportage om ryska arbetare anställda vid finländska företag i S:t Petersburg.

Tyst jakt på Näset

Hufvudstadsbladet 19.9.1999
Jag visste ingenting om svampar, egentligen tyckte jag att svampplockning är ganska fjantigt. Men kan miljontals ryssar ha fel? Ungefär så definierade jag min mission.