Hör du till dem som känner att det officiella Finland struntar i språkkraven? Att man trots språklagen ingen service på svenska får?
Nu är det dags att tänka om. Vi ska nämligen nu, helt berättigat, prisa våra myndigheter.
Orsaken är vår helt ovetenskapliga kartläggning över hur ett urval statliga och kommunala myndigheter (i Helsingfors) eller affärsverk sköter sin svenska information på internet. Det ska handla om praktiska ärenden och frågor som många nuförtiden gärna sköter med datorn. Vi har alltså helt medvetet valt ut sådana som faktiskt satsar på att vara två- eller flerspråkiga.
Efter detta kommer din vardag möjligen aldrig att vara sig lik igen.
Alla som upprätthåller en webbplats följer noga med besökarantalet. Så använd och njut av den svenska service som faktiskt erbjuds!
Annars kan de (och vi själva förstås) börja tro att vi inte existerar.
SAD - Resplan
Den internationellt uppmärksammade och prisbelönade sajten Resplan är helt enkelt bäst i test. Hur komma med kollektivtrafik från punkt A till B? In i minsta lilla detalj vet Resplan svaret och, märk väl, här kan vi välja mellan finska-svenska-engelska och slang. Nu borde Kulturfonden skjuta till någon miljon så att vi får en version också på finlandssvensk hesaslang.
Betyg: 10 +
Biblioteken i huvudstadsregionen och biblioteken.fi
Lättare än så här kan det bara inte bli. Förnya dina lån, sök efter böcker, reservera dem och be om leverans till ditt närmaste bibliotek. Teknologin i kulturens tjänst. Och eftersom vi talar kultur talar vi också språk. På tre språk - precis hela vägen och fullt ut. Wow.
Ta absolut också en sväng via www.biblioteken.fi. Som vanligt är det bibliotekarierna som går i första ledet när det gäller bildning och service på många språk. Här hittar man precis allt man behöver veta om bibliotek i Svenskfinland, Finland, Norden och resten av världen. Helt enkelt en fantastisk kunskapsportal!
Betyg: 10
Skatteförvaltningen
Med devisen "Rätt skatt i rätt tid" och nyckelorden "objektivitet, tillförlitlighet och hög yrkeskunskap" är kraven alldeles berättigat mycket höga på Skatteförvaltningens service. För finns det något värre inom genren språklig arrogans än om den serveras av skattemyndigheterna? Knappast, men den tiden är förbi åtminstone så länge du håller dig till internet. Här öppnas en ny värld där bland annat alla deklarationsblanketter finns i elektroniskt format. "Winds of change" som sliskpellarna Scorpions skulle ha sjungit.
Betyg: 10 -
VR-Statsjärnvägarna
Köp eller boka biljetter, ta fram all tänkbar tidtabellsinformation, läs vad det kostar att ha cykeln ombord och så vidare. VR på nätet är service fullt ut - och de svarar snabbt och effektivt på e-frågor på svenska. Det krävs stora detektivkunskaper för att hitta brister i det svenska utbudet, jo, TalviJuna 2004-05 pdf finns faktiskt inte på svenska. Skandal? NEEEJ! Ge dem medalj istället.
Betyg: 10-
Folkpensionsanstalten
Fått nog av köerna och den haltande servicen på Fpa-kontoren - den där obestämda bismaken av betongtung finsk byråkrati? Då är Fpa på nätet något för dig. På nolltid ger de enkelt och galant svar på frågor som: Hur fungerar faderskapsledigheten, vad är folkpension och hur kan jag beställa rapporten "Den sociala tryggheten i Finland"?
Och ännu viktigare: De flesta blanketter finns på nätet, och den elektroniska responsblanketten hjälper dig om du kört fast.
Allt detta till 99 procent på svenska.
Därför stavas lycka numera Fpa.
Betyg: 9 1/2
Kultus
En "kulturkalender för barn och ungdom" i Helsingfors? Jepp, här hittar man precis allting: knattebio, utställning från Vitryssland, Japandagen … bara att hamra in sökkriterier och maskinen svarar snällt och snabbt vad staden kan erbjuda. Och det är inte lite det. Ja, man kan lugnt säga att stadens webbplats Kultus inte tiger på två språk. Tvärtom, den bjuder in - på två språk. Puss.
Betyg: 9 1/2
Alko
Hur äter man egentligen kräftor? Det är förstås en pinsam fråga för mig som finlandssvensk att ställa. Ingen fara - staten kommer till undsättning: "Gör först av allt i ordning en varm rostad brödbit, bred smör på den och doppa den i finhackad dill…"
Och sen det där ekovinet till kräftorna, jodå, två klick och du har pris och beskrivning på din skärm.
Kort sagt: Alko på nätet är en suverän och massiv webbplats, och av bara farten en hyllning till landets tvåspråkighet. Ingen ska inbilla sig att matbutikerna ens kommer att försöka.
Betyg: 9+
Matkahuolto - Fjärrbussar
Började i tiderna dåligt och enspråkigt, men har nu skärpt sig så att man i ren inspiration stämmer in i Modersmålets sång medan man letar efter avgångstiden för bussen till Möhkö.
Betyg: 9
Meteorologiska institutet
Antagligen vinterns populäraste sajt i vår desperata väntan på köldgrader och snö. Noggranna väderrapporter från ett 40-tal orter i Finland, plus fakta om snödjup och molnområden i realtid och så vidare. Också på svenska? Självklart.
Betyg: 9
Befolkningsregistercentralen
Och när du strösurfar där börjar du kanske plötsligt fundera på hur många i Finland som har samma namn som du. En viktig fråga, och Befolkningsregistercentralen har svaret. Klicka på "Namntjänst" och känn - igen - den svenska smekningen från myndigheterna. Den svenska sidan fungerar bara om du tillåter cookies.
Betyg: 8 1/2
Strålsäkerhetscentralen
Vilken är strålningsnivån just nu just där jag bor? Strålsäkerhetscentralen har svaret. Och språket är inget problem. Allt översätts inte, men ambitionen är ändå rätt hög.
Betyg: 8 1/2
Statens miljöförvaltning
Jag vill påverka markanvändningen i min kommun! Men hur ska jag gå till väga?
Börja med att läsa allt i ämnet på den gemensamma sajten för statens miljöförvaltning, och se samtidigt hur det är med språkservicen på Ceccos bakgård. Och visst är sajten omfattande och till största delen på två eller tre språk. Flera längre dokument finns i alla fall endast på finska. Länkarna "På svenska" och "Suomeksi" tar dessutom inte användaren direkt till motsvarande sida på det andra språket, ett klart minus.
Betyg: 8
Tarja Halonen
Tarja, hon är bra hon, det vet vi. Webbplatsen bjuder på all basinformation på svenska plus också bilder på katterna. Men när man gräver riktigt djupt blir det sämre, det virtuella besöket på Slottet finns endast på finska, och samma sak är det med Arajärvis tal…
Ack, sådan är minoritetens hårda lott.
Ett tips till kansliet: boka snarast www.presidenten.fi och använd det som ingångssida på svenska i framtiden. Och ännu ett tips: Visst borde väl republikens president ha något på samiska också?
Betyg: 8-
Veikkaus - tippning och lotto
Känns det som om Kärpät som vanligt kommer att tvåla till Jokerit och HIFK och alla andra? Du vill kanske lägga ett litet vad på den saken? Också här rider Staten in och bjuder på möjligheten att bli stormrik på svenska i din egen soffa. Vissa sidor finns dock endast på finska, och några är en salig blandning av bägge språken.
Betyg: 8-
Ateneum
"Målaren Albert Edelfelt (1854-1905) var europeisk kosmopolit, finlandssvensk aristokrat och finsk hedersman …" Så började den svenska texten om Edelfelt-utställningen på Ateneums webbplats. Okej. Underligt nog nämnde den finska texten ingenting om samma sak. Svåra saker. Men det ska sägas att Ateneums webbplats i övrigt klarar vårt stränga språktest bra. Minus dock för att man anpassar budskapet till språkgrupp.
Betyg: 7 1/2
Posten
Observera att du kan använda den svenska url-en posten.fi och ändå ledas in på rätt stig. Bravo. Och när du ändå är där kan du snabbt och behändigt skicka iväg det där lyxtelegrammet som du så länge planerat. Eller göra en flyttanmälan eller varför inte kolla var i postens korridorer din försändelse befinner sig. Men tydligen har energin tagit slut halvvägs: "tillsvidare" finns en del verktyg, som t.ex. postnummersök och prisräknare för brev, endast på finska.
Betyg: 7+
Stadens trafikverk
Tidtabeller för varenda hållplats och varenda linje i huvudstaden … pust. HST har verkligen höjt profilen och jobbar på allvar med sin service. Nätsidorna har dock sina små brister på svenska, bland annat är det omöjligt att skicka in den svenska responsblanketten, svaret blir: The system cannot find the path specified vilket är ett aningen överraskande svar på frågan om varför bussen aldrig dök upp. Vissa länkar leder också fel.
HST ska förnya hela webbplatsen under våren och då blir också de svenska sidorna helt svenska. (Senare tillägg: Sidorna är nu förnyade och fungerar).
Betyg: 7
Sitra
Jubileumsfonden för Finlands självständighet, Sitra, lyder under riksdagen men oj, oj, vad det var svårt att få till stånd några ord på svenska till webbplatsen. Nu har det i alla fall skett efter att man i något år nog med glädje skrev på engelska till alla de britter och amerikaner som kämpat hårt för vår självständighet.
Svarar aldrig på svenska e-brev. Minus för tidigare synder och arrogans.
Betyg: 6 -
Stadens idrottsverk
Helsingfors stads idrottsverk har just den servicen som hurtiga skattebetalare vill ha på nätet: här får vi bland annat veta vilka skidspår är skidbara, vilka simhallar simbara och vilka konstisbanor skrinnbara - och infon uppdateras varje vardag. Toppbetyg för det! Men idrottschefen Anssi Rauramo (saml) har i ivern glömt stadens andra språk helt och hållet. Eftersom det alldeles säkert är ett rent mänskligt misstag, och dessutom ett undantag i vår genomgång, får de på nåder godkänt tack vare webbplatsens övriga meriter. Senare tillägg: Sidorna är nu förnyade och finns också på svenska. Vilken upphämtning! Hurra!
Betyg: 5-
Annat språk i skällan kan det däremot vara ibland när det finlandssvenska eller rikssvenska kapitalet får bestämma. "Det blir så dyyyyrt med svensk service"…
Njut därför av det enspråkigt finska Finland till exempel på: