En grand tour för den moderna människan

Den finska tidskriften Kodin Kuvalehti bad bland annat mig att skriva ner en top 10-lista på de resemål som man bör se innan man dör.

Sedan gjorde tidningen en sammanställning på vad olika skribenter och resenärer hade listat.

Nedan min halvseriösa lista som utgår från tesen att man helst ska få en insikt av något slag på resan - och så är den helt och hållet skriven utifrån min egen smak och egna upplevelser / idéer.

1. Heinävesirutten (Nyslott-Kuopio) med ångbåt.
För att förstå världens skönhet måste man - förstås - börja med Savolax.

2. Jurmo en gnistrande kall höstdag
Ytterskärgården skolar citymänniskan: Stormarna. Klipporna. Kargheten. Finlandssvenskheten.

3. Ön Olhon i Bajkalsjön, Sibirien.
Alla sjöars moder släpper aldrig sitt grepp om mig. Och mitt i sjön finns en helig ö med tallskog, sandstränder - och vodka.

4. Stadsdelen Gracia i Barcelona. Länge sökte jag efter en förklaring på ordet "semester". Jag fann det en sen septembernatt på någon av de otaliga uteserveringarna på någon av de otaliga plazorna i Gracia.

5. San Carlos indianreservat, Arizona, USA.
Att resa är också att förstå mänsklighetens historia och dess orättvisor. För mig blev ett besök i ett amerikanskt indianreservat avgörande.

6. Huvudtorget i Ulan-Bator, Mongoliet eller "pyramidpalatset" i Tirana, Albanien.
För den som inbillar sig att en kommunistisk diktatur egentligen var helt okej.

7. New Delhi
På sommarstugan kan man förvillas att tro att man är ensam i världen. En stund i New Delhi skjuter omedelbart ner den illusionen. På köpet inser man vad fattigdom betyder - på riktigt. (Också på listan om vad som ska göras).

8. Kiilopää skidcentrum
Lamporna släcks klockan 22 för att vi ska orka skida upp på fjället tidigt nästa morgon. Stället behövs för att vi i dessa trådlösa Nokiatider ska förstå vem vi också är och har varit: ett skidande folk från vildmarken. (Det ser jag som nånting positivt).

9. Tokyo - på för kort tid
Tidigare lärde jag mig vad semester betyder. Nu vet jag vad kulturchock är…

10. En natt i butkan i Helsingfors
En gratisresa till andra sidan. Det iskalla betonggolvet, snarkningarna och bankandet på dörrarna… Fördelen med denna äventyrsresa, i motsats till andra oförglömliga resemål, är att du aldrig vill (och förhoppningsvis måste) komma tillbaka.