Detta är ett arkiv och länkarna uppdateras inte.

November 2005

www.lakareutangranser.se/
Stöd Läkare utan gränser som är på plats i Pakistan! På nätplatsen kan man läsa en dagboksrapport från en bergsby i det drabbade området.

September 2005

freenet.sourceforge.net/
Känner du dig förföljd när du surfar på internet? Lugna dig - eller kolla in en eventuell lösning på ditt problem.

tietopalvelu.ake.fi/servlet/tulkku?url=index_kulutus&language=fi&down=none&mainf=/fi/co2/co2main.html
I storstäder världen runt snackas det mycket om bilarnas och speciellt de pissiga cityjeeparnas utsläpp. Här kan man se kalla fakta om hur det ligger till.

www.radiomuseowaldemar.com/
Ännu mera rörradior! I det här virtuella museet finns fantastiskt vackra apparater. Kolla in och njut.

neworleans.metblogs.com/
www.livejournal.com/users/interdictor/
Bloggarna från katastrofen i New Orleans berättar mycket sånt som nyhetsbyråerna inte förmår berätta.

Augusti 2005

travel.guardian.co.uk/news/story/0,7445,1556839,00.html
Skoj artikel i Guardian om party-party på den grekiska ön Zakynthos. Offentlig munsex och allt sånt. Visst är turism hääärligt.

www.nytimes.com/pages/nyregion/nyregionspecial3/
Läs och studera NyTimes detaljerade rapport från 9/11 som släpptes i dag 12 augusti. Den baserar sig på tusentals dokument som myndigheterna har sammanställt och skrivit ut (nödsamtal, kommunikationen mellan brandmännen etc.) och som NyTimes länge krävt att få utlämnade. Efter en domstolsprocess lyckades det. Enligt tidningens slutsats rådde det total kaos, förståeligt nog, bland brandmännens organisation, och radiohörbarheten var fatalt dålig. Till exempel förblev många av brandmännen inne i de nerfallande tornen eftersom ordern om evakuering inte gick fram, inte för att de (som det hävdats) hjältemodigt fortsatte klättringen uppåt i tornen. Rapporten är kuslig att läsa och lyssna på, men illustrerar definitivt terrorismens grymhet och meningslöshet.

Mars 2005

www.hrw.org/backgrounder/eca/chechnya0305/
Läs om de övergrepp och försvinnanden som sker i områden kontrollerade av de ryska trupperna i Tjetjenien. Organisationen Human Rights Watchs nyaste rapport är skrämmande läsning. Även om de tjetjenska rebellerna / terroristerna naturligtvis inte är några änglar - långt ifrån - framhålls det i rapporten att en klar majoritet av övergreppen utförs av ryska trupper eller av grupper stödda av de ryskstödda tjetjenska myndigheterna.

www.utsidan.se
Vill du läsa om uteliv på svenska är nog Utsidan den bästa platsen: artiklar, tips, pryltorg, diskussionsforum o.s.v. - och allt upprätthålls av frivillig arbetskraft. Jag lyfter på hatten!

www.rooperoine.com
Spjutspetsen i utelivsbranschen, det är förstås Rocking Roope Roine. Paddling och vandring, här har ni mannen i era liv. Okej, han är min kompis, men ni behöver hans service ändå: Wales, Pyrenéerna, Skottland, plötsligt blir allt möjligt för vem som helst.

www.arktisiaelamyksia.com/vuoristoretket
Och ska ni bergs- eller isklättra, åka telemark eller off-pist i Norden, Frankrike eller Spanien, eller paddla utanför Grönland är det givetvis Petter Reuter ni ska vända er till, en annan veritabel spjutspets som ni inte klarar er utan. Sidorna finns "tillsvidare" endast på finska, men mannen talar svenska som sitt modersmål så det är bara att ringa eller skriva honom om det är något ni inte fattar.

Februari 2005

www.ponttokamera.net
I serien absurda webbkameror tar denna ändå priset, med glans! Kameran finns inne i två fågelholkar i Helsingfors, så du kan du kolla hur talgoxen mår mitt i vintern. Kolla absolut också in den noggranna statistiken om när talgoxen varit ute på äventyr det senaste dygnet och så vidare och så vidare. Dessutom har man nyligen installerat en ny kamera som följer med en flygekorre. I love it!

www.saunalahti.fi/lasseh/jkp
Leve alla världens freakar! Här har järnvägsentusiasten Lasse Härkönen samlat fotografier på finländska stationshus, korsningar och spårsträckor.

Januari 2005

www.esquire.com/features/articles/2004/041222_mfe_dream_1.html
Hon var alldeles för "bra" för att vara sann... En av de torterade och våldtagna irakiska kvinnor som den amerikanska regeringen och pressen i bästa välmening använde för att övertyga amerikanerna om krigets nödvändighet har nu visat sig vara en bluff. Läs denna långa artikel i Esquire.
    Obs! Lärdomen här är inte att Saddams regim var bättre än sitt rykte, utan att journalister, politiker och allmänheten måste vara mera kritiska till makten och till opportunister som kvinnan i fråga.

www.siberia.nu
Sibirien kallar - alltid! Medan du förbereder nästa resa kan du följa med hur två svenskar tappert kämpar sig norrut skidande längs floden Kolyma i nordöstra Sibirien. Innan de stack iväg hade vi en del kontakt per e-post.

www.guardian.co.uk/tsunami/story/0,15671,1382931,00.html
EU och Finland har absolut ingen orsak att skryta med sina prioriteringar, men visst är det bra att känna till proportionerna av vad saker kostar: USA:s utlovade 350 miljoner dollar för de drabbade i Asien motsvarar omkring en och en halv dags kostnader för kriget i Irak. Läs mera...

www.guardian.co.uk/tsunami/story/0,15671,1384051,00.html
Den engelska journalisten, historikern och debattören Timothy Garton Ash hör till mina favoriter. Här skriver han i The Guardian initierat och smart om hur det rika folket, det är vi det, ska tackla förödelsen efter tsunamin.

www.kavkazcenter.com/eng/
Om du vill få en annan version av, och åsikter om, vad som pågår i Tjetjenien (och resten av världen) kan det löna sig att läsa den omtalade sajten Kavkazcenter. Det är alltså den sajten som först fanns på en server i Litauen och som stängdes efter ryska påtryckningar. Sedan flyttades den till Finland men stängdes efter att Mikael Storsjös företag, som upprätthöll servern, fick besök av den finländska säkerhetspolisen. Nu har Storsjö sett till att sajten öppnats pånytt i Sverige hos internetlevarantören Port80. I Litauen beslöt en domstol nyligen att sajten trots allt nog kan finnas på en litauisk server - men beslutet ska ännu bekräftas av högsta domstolen i landet.     Huruvida sajten är terroristers tillhål eller inte är svårt att bedöma. Läget i Tjetjeninen tillåter liksom inte längre någon mjuk medelväg: allting har tillspetsats och våldet florerar på alla sidor. Utomstående kan inte heller veta exakt vem som står bakom sajten. Den engelska versionen kritiserar och hycklar hur som helst den ryska statsledningen hårt och speciellt då Putin ­ men det är en kritik som definitivt måste få framföras i ett fritt land.

I den finska tidskriften Image (nr 10/2004) argumenterade Storsjö för att hans e-post troligen kollas upp av säkerhetspolisen i Finland, och menade dessutom att ngn motsvarande instans i Ryssland, eventuellt FSB, också gör
det. Han skickade ut falska e-post till tjetjenerna som skötte om sidan och talade om att sidorna nu finns på en ny (tom) adress på Internet. Inom en timme hade den tomma sidan enligt loggen fått fem besök, varav tre från Finland och två från Ryssland.
    Säkerhetspolisen i Finland har för sin del en egen version av vad som hände då kavkazcenter stängdes. I deras säkerhetsöversikt för år 2004 heter det så här i fri översättning:
    "När en webbplats som stöder radikala tjetjener flyttades till en server i Finland utredde säkerhetspolisen saken. Efter förda diskussioner med serverns ägare stängde denne webbplatsen på eget initiativ."

December 2004

www.genealogia.fi/hakem/viipuri/viips2.htm
Vill du kolla om du känner någon som bodde i Viborg år 1938? Ta i så fall en titt på telefonkatalogen!

www.vbg.ru
www.replotbridge.com
Det finns något alldeles ljuvligt töntigt med webbkameror. Kolla till exempel in denna fascinerande vy från centrala Viborg - aktuell för mig eftersom jag snart ska resa dit. Och när du ändå är i farten, spana också in
Replotbron ... spänningen är olidlig!

www.viipuri2000.vbg.ru
Men seriöst talat finns det på projektsidan Viipuri-Viborg 2000 mycket bra stuff från staden. Historia, gamla kartor och fotografier. Sorgligt hur lite vi som är yngre vet om staden som var Finlands näststörsta när kriget
utbröt. Sajten finns på många språk, den svenska är magrare än t.ex. den finska.

November 2004

news.bbc.co.uk/1/hi/wales/4003249.stm
Som inbiten Wales-fan i fotboll kan jag inte låta bli att bjuda på några godbitar från den nya tränaren John Toshacks (legendarisk spelare i Swansea och Liverpool och senare tränare bland annat för Real Madrid) korta sidokarriär som ... poet.

www.sls.fi/finna/Sprakspalter.htm
Som finlandssvensk i Helsingfors är det inte alltid lätt att skriva rätt på svenska. Databasen Finna (som sköts av Språkvetenskapliga nämnden vid SLS) har samlat länkar till smarta språkspalter som hjälper oss på traven.

www.nada.kth.se/dataterm/
It- och datatermer kan vi oftast bara på engelska, men allt har ett svenskt namn, ganska bra sådana i själva verket. Vad är ord som browser, chat, bookmark, attachment och så vidare på svenska? Svenska datatermgruppen bjuder på ett urenkelt lexikon, kolla in, och använd!

Oktober 2004

www.waltbrownforpresident.org/platform.html
USA är nog ett otroligt land. Kolla in socialisternas kandidat i presidentvalet.

www.freemuse.org
Det var i Ny Tid jag läste om den här sajten. Läs om hur diktatoriska regimer runt om i världen försöker tysta obekväma åsikter som olika artister framför. Läs också om hur musikbusinessen i USA förändrades efter 11 september.

www.spanarna.net
Äntligen finns landets hårdaste scoutkår på nätet.

http://www.mingel.se/03/artikel.asp?viewArticle=03_0201_15_1
Kändisjournalistiken i Sverige öppnar ny mark. Nu kan man göra rubriker och artiklar baserade på spådomar.

www.akiriihilahti.com
Så här inför VM-kvalmatcherna är det skäl att kolla in Aki Riihilahtis webbplats. Kultförklarad i England.

www.guardian.co.uk/g2/story/0,3604,1315871,00.html
The Guardian har nu på gång en bra artikelserie om vem det var som stod bakom terroristattacken mot skolan i Beslan. Reportern söker upp små byar och knackar på dörrar. Läs den!

www.guardian.co.uk/russia/article/0,2763,1300414,00.html
Läs också den oberoende journalisten Anna Politkovskajas rapport om hur hon blev förgiftad av den ryska säkerhetstjänsten på väg till den ockuperade skolan.

aikataulut.ytv.fi/reittiopas/se
Man kan i alla fall inte anklaga det kommunala trafiksystemet i Storhelsingfors för att inte satsa på information. Lättare än så här kan det inte bli att planera en resa med kollektiv trafik. Tusentals pluspoäng!

 

Gamla favoriter, mars 2002 - september 2004

Här har jag samlat en del länkar som handlar om det viktigaste här i livet, såsom reportage, litteratur, resor, fotboll och politik.

www.agamemnon.se
Agamemnon är en givande kultursajt och tidning ­ på svenska dessutom, långa och smarta texter. Proffsigt underhållen.

rejectioncollection.com
Underhållande sajt som samlar refuseringsbrev som författare fått från förlag. Mycket uppiggande när man har en sådan dag.

bibbild.abo.fi/hands/Mattsson
Hesakillen Guss Mattsson (1873-1914) är en av de Riktigt Stora journalisterna och reseskildrarna, en av mina idoler. Åbo Akademis bibliotek, handskriftsavdelningen, har gjort ett strålande och ambitiöst arbete med att få ut gamla dokument och hela böcker av honom på nätet. Här finns också många andra finlandssvenska litterära storheter presenterade.

www.tidningen-boken.com/991201-2.htm
Stig Dagermans bok "Tysk höst" är enligt mig den bästa reportageboken som skrivits på svenska. Tror du inte på mig? Läs i så fall vad K Arne Blom skriver i Tidningen Boken.
Stig Dagermansällskapets hemsida hittar du här.

www.antikvariat.net
Söker du efter en bokraritet är detta rätta platsen för dig. 77 nordiska antikvariat har sina titlar on-line. Sajten har räddat mitt liv många gånger.

www.seriesam.com
Brukar du tända brasan med gamla Kalle Ankor och Fantomen-tidningar, din barbar? Sluta genast med det, tänk på barnbarnen, och dig själv också för den delen: företaget Seriesamlaren säljer och köper serietidningar och här kan du få en fingervisning om vad dina guldklimpar är värda. Om nu sånt kan mätas i pengar.

www.edu.fi/svenska/mlm/ml/forfattaren/alla.html
Projektet Modersmål, litteratur och mediekunskap (MLM) presenterar finlandssvenska författare med intervjuer. Jag hyllar sajten eftersom de försöker öka intresset för litteratur bland skolelever.

Vi är inte många finlandssvenska författare och skribenter på nätet, och det tycks gå trögt framåt. Här är i alla fall några som tagit steget ut. Tipsa mig gärna om fler!

Kaj Hedman
Fredrik Hertzberg
Sven-Erik Klinkmann
Paul von Martens

Historiska tidningsbiblioteket
Internets bästa sökfunktion och arkiv basar Helsingfors universitet för, de har digitaliserat och sammanställt det Historiska tidningsbiblioteket från 1771-1890. Här kan du söka efter omnämnanden av dina gamla släktingar, fakta om små och stora historiska händelser i lokalmiljön, - ja, vad som helst som det skrivits om i omkring åttio olika tidningar! Helt enkelt en tidsresa, tillgänglig för vem som helst. Jag blir bara så glad.

www.back-to-iraq.com / Dagböcker från Irak
Under ett journalistseminarium som jag deltog i Olso i maj 2004 höll en 34-årig amerikansk journalist ett föredrag om sitt livs uppdrag: att vara en läsarsponsrad journalist i Irak. Nu är han där för andra gången, och hans blogs kan läsas på sajten. Man kan också donera pengar till honom om man tycker att det han gör är bra.

www.granta.com
I bokmagasinet Granta publiceras det allra bästa reportagejournalistiken har att erbjuda. Prenumerera! Här finner du också böcker och presentationer av mästare som Ryszard Kapuscinski.

www.svt.se/granskning/reportage.asp?S=896&A=896
Uppdrag Granskning i Sverige hör till mina favoritprogram på teve. Det är provocerande och aldrig neutralt. Speciellt bra minns jag t.ex. dokumentären om kravellerna i Göteborg. Här finns info om inslaget och oredigerat material från demonstrationerna. Läs också en viktig kommentar i Svenska Dagbladet till den undersökande journalistik som drivs av Uppdrag granskning i Sverige och MOT i Finland. Programmen har helt olika "ideologisk" agenda, men metoderna är ofta likadana. Läs också om att Uppdrag granskning slutligen granskades själv...

www.kultur.nu/Massmedier/Journalistik
Här finns länkar till svenska sajter som handlar om undersökande journalistik och reportage mm.

www.bragehelsingfors.fi
När det är dags för research, speciellt om det gäller personporträtt på en finlandssvensk person, går min väg alltid via Brages Pressarkiv. Detta är en institution som aldrig kan få för mycket beröm.

www.nytid.fi
Ny tid är Svenskfinlands främsta alternativa tidskrift. Ibland välskrivna reportage, ofta strålande samhällsanalyser, recensioner och intervjuer - liksom också en och annan oredigerad och oändligt lång svammelartikel (men det hör liksom till). Lite partisk är jag förstås, styrelsemedlem som jag är.

Radiomuseum
Rörradioapparater, ni minns dem fortfarande? Stora, stiliga och med perfekt sound. Är själv stolt ägare av en Philips novoSonic (B5SF62A) och en Grundig Hi-Fi Zauberklang som båda är i flitig användning. Dessutom har jag en svensk Radiola från 1930-talet (köpt på loppis i Pargas för 40e där reklamtexten löd "Trendig, unik rörradio"). Därför vill jag göra reklam för radiomuseet i Kouvola som är det häftigaste museet jag någonsin besökt. Bäst är det förstås att själv sticka till Kouvola, men medan du väntar på tåget kan du kolla in sajten som bjuder på många godbitar (endast på finska, men bilderna är värda ett besök).

www.seat61.com
En sajt för tågfreaks! "The Man in Seat Sixty-One" (somkallar sig "Mark Smith") samlar information om tåg- och båtresande i hela världen. En guldgruva för alla som fortfarande vill resa på det enda rätta sättet.

www.airlinemeals.net
Här frossas det i flygplansmat. Närbilder, fakta och historia, och mycket mer. Fota din egen måltid och få den publicerad som "veckans måltid".

www.dragonsoccer.co.uk
Det är din plikt att hålla på Wales i fotboll.

... Eller på Piffen ...
www.pargasif.parnet.fi/fotboll/svenska

... Eller på Kups ...
www.kups.fi

www.kajak.nu
Strålande sajt om paddling.

http://gamma.nic.fi/~vkk/Vasa%20Kanotklubb/ramsay.htm
Läs här om den första kanotskildringen i bokform över finska vatten, och beställ August Ramsays bok från slutet av 1800-talet. Vasa kanotklubb har gett ut den som nytryck.

www.ryssland.net
Bästa Rysslandsportalen på svenska. Massor av information, läsvärda texter och viktiga länkar.

costofwar.com
Allt har sitt pris. Kolla in vad USA:s invasion av Irak hittills kostat i reda pengar.

icasualties.org
Eller mycket värre: Irakinvasionen räknad i antal dödade och skadade, officiella siffror och alltid uppdaterad. Men, typiskt nog, ingenting om hur många irakier som stupat.