Kapitel plockat ur Kanal världen (Otava 2001-) som gäller den sista (och fördjupade) kursen i svenska i det finska gymnasiet.

Skönhetsknep och livsstilsråd

I dag kommer inte budorden från kyrkan. De kommer från modetidningarna som tar upp många "livsviktiga" frågor: Så här ska du se ut, så här ska du bete dig, så här "gör du om dig", så här får du blickarna på dig. På butikshyllorna finns meter efter meter med tidningar som bara skriker ut en enda sak: Du MÅSTE se bra ut. Det är som om hela västvärlden hade fått en ny grundlag som gäller oss alla.
    Låt oss bläddra i några slumpmässigt valda tidningar.
    "101 mode- och skönhetsknep" lyder den smaskiga rubriken i den svenska tidningen Solo. Man har till och med tryckt en liten skild bilaga med dessa knep, för tanken är att varje kvinna alltid ska kunna ha bilagan med sig i sin handväska.
    Läsaren lär sig hur man sminkar bort bakfyllan (tre knep), hurdan bikini man ska välja (fem knep), hurdana bröst man borde ha (tre knep), hurdana läppar man ska ha (tre knep), hur man shoppar på rätt sätt … och så där fortsätter det i all evighet.
    Målsättningen med vartenda knep är alltid det samma. Det är din plikt att göra allt för att se fräsch, snygg och trendig ut. Och det är förstås tidningarna som bestämmer hur man ser fräsch, snygg och trendig ut.
    Men det "viktigaste" är ändå din vikt. Rubrikerna talar sitt tydliga språk: Bort med celluliter, bort med fettet, ja, allting ska bara bort, banta till sommaren, banta bort julskinkan, banta, banta, banta …
    Sedan kommer livsstilsråden. Det är alla möjliga krav som en kvinna ska uppfylla nuförtiden: Karriären ska (alltid) bära spikrakt uppåt, du ska vara en god mor, du ska äta få kalorier men dricka mycket vatten, du ska alltid le och vara social, du ska vara en god partner i ditt romantiska äktenskap, du ska resa mycket och ha sett världen, du ska syssla med aerobics och kanske yoga, du ska klä dig rätt och shoppa rätt, du ska vara intelligent och beläst (men det är inte så viktigt nuförtiden) …
    Hur har det riktigt gått så här?
    Den svenska kulturjournalisten och författaren Nina Björk har skrivit en bok bland annat om den saken. Boken heter "Under det rosa täcket" och slog ned som en bomb i Sverige.
    - Jag är utled på damtidningar som skriver "Du ska bli en kvinna som bor så här och lyssnar på det här och ser ut så här", har hon sagt i intervjuer.
    I boken skriver hon: "Om du prövar att läsa Vecko-Revyn i två månader kommer du att märka att det inte finns en enda del av din kropp som du kan vara helt nöjd med. Själv hade jag aldrig ägnat en tanke åt att huden på armbågarna är hård och lite skrovlig förrän jag läste en artikel hur man fick den mjuk och smidig". Och så fortsätter hon med att ironisera över reklamspråket i tidningarna och i klädaffärerna: "Det är allt detta arbete, all denna tid att förändra kvinnokroppen, som kallas 'tillåtelse att vara kvinnlig´".
    Efter att hennes bok kom ut har många kvinnor börjat se med kritiska ögon på modetidningarna.
    - Det tog ett par år innan jag förstod att min bok faktiskt hade påverkat en hel generation yngre kvinnor. Jag trodde inte att böcker kan göra sådant numera, sade hon i en intervju.
    Men så länge det finns tillräckligt med folk som köper tidningarna kommer de att fortsätta på samma linje. Nuförtiden har ju också männen sina egna tidningar som lär ut hur man blir en attraktiv och framgångsrik man:
    Han ska göra en fantastisk karriär och samtidigt vara en duktig pappa, han ska gå på gym och ha en tvättbrädesmage, han ska vara både en mjukis och en tuffing, han ska kunna tala romantiskt men också kunna slåss, han ska vara en äventyrare (det gör honom intressant) men paradoxalt nog också gilla att mysa i soffan en lördagskväll …
    Vad tidningarna är ute efter är Superkvinnor och Supermän. Och stackars alla vi som inte klarar kraven: Vi är förlorare!