Ett kapitel i Kanal fem (Otava, 2000-), om en finländsk tjej som reser till Kambodja för att jobba för FN.
Kanal är en skolboksserie i svenska för finska gymnasiet.

Där gör jag mer nytta

Efter två veckor i Kambodja ville hon aldrig mera komma tillbaka. Hon var chockad. Över lidandet och över fattigdomen. Men hon kände också att hon hade upplevt en fantastiskt kultur och träffat otroliga människor.
    - Så när flygplanet landade i Helsingfors ville jag omedelbart resa tillbaka.
    Det gjorde hon. Först på en tre månader lång praktikperiod. Och nu flyger hon iväg igen, den här gången på två år.
    Jutta Pomoell är 26 år. Hennes pappa är finlandssvensk, mamma är finsk. Pojkvännen kommer från Baskien. Hon har bott med familjen i Egypten, hon tog studenten i Åbo, hon har studerat juridik i Helsingfors och i Strasbourg. Hon kan språk, är energisk, öppen och ambitiös. Allting vore bäddat för en toppkarriär på en advokatbyrå i Helsingfors. Och sedan kanske två barn, bostadslån, bil, sommarstuga och en vecka på chartersemester varje år.
    - Nej, det passar inte mig. Det låter kanske löjligt, men jag tycker att jag kan göra mycket mera nytta i Kambodja än i Finland. Staten har gett mig en bra utbildning och nu vill jag ge någonting vidare. Jag är trött på att alla bara tänker på sig själva. Vad är det som har hänt med vår generation? undrar Jutta.
    I Kambodja är få saker som i Norden. Landet har genomlivit den ena grymma regimen efter den andra, men nu försöker man bygga upp landet på nytt.
    - Människorna har varit med om fruktansvärda saker. Ändå har de lärt mig vad riktig vänlighet är. Vad värme, generositet och gästfrihet betyder. När jag kommer hem till Finland märker jag hur obetydliga saker vi gnäller över i det här landet.
    Både Jutta och Juttas pojkvän ska arbeta i Kambodja. Jutta ska jobba med en kambodjansk människorättsorganisation. Därför studerar hon febrilt khmer.
    - Ett jättespännande språk. Men svårt. Verb används på ett helt annat sätt än i svenskan. Man måste också vara noga med att välja rätt tilltalsord, utifrån vilken ålder och social ställning som personen man talar med har. Annars gör man fullkomligt bort sig.
    Jutta talar drömmande om den stolta kulturen och om den storslagna naturen i Kambodja. En stark kontrast till de senaste årtiondenas tragedi. Jutta berättar att stora delar av risfälten i Kambodja är minerade.
    - Minröjningen pågår, bland annat med finländsk hjälp, men det är oerhört dyrt och tidskrävande.
    Så gott som ingen har gått i skola och därför kan få läsa och skriva. Juttas uppgift är att lära ut viktiga principer: att barnprostitution, tortyr och människohandel är fel, att det finns alternativ till familjevåld.
    - Förändringarna går långsamt, men eftersom kambodjanerna har varit med om det mesta har de ett oändligt tålamod. Det är bara vi från väst som vill se resultat genast.

Kambodja

... har dubbelt så många invånare som Finland, men är bara drygt hälften så stort.

... har ett svårt klimat för oss nordbor. Det är hett - riktigt hett - och väldigt fuktigt. Det är inte ovanligt att det regnar fem meter per år. I (södra) Finland är den totala nederbördsmängden omkring 75 centimeter per år ...

... har urgamla kulturtraditioner att vila på. Khmerriket Angkor grundades i början av 800-talet i nordvästra Kambodja. Under rikets storhetstid under 1100-1200-talen byggdes bland annat det fantastiska templet Angkor Vat som fortfarande står kvar. Dessutom hade man ett mycket avancerat bevattningssystem som andra kulturer bara kunde drömma om. Därför gick det mycket bra för Khmerriket.

... blev fransk koloni år 1863. Under andra världskriget ockuperade Japan landet. År 1953 blev landet självständigt, bara för att under 1960-talet dras in i Vietnamkriget. USA bombade Kambodja häftigt under flera år. 1975 tog de röda khmererna makten i landet och startade den ofattbart brutala "bonderevolutionen". Eftersom vietnameserna i landet behandlades särskilt illa invaderade Vietnam landet 1979 och störtade khmererna. Vietnam drog sig ur tio år senare, men det var först i slutet av 1990-talet som allting började lugna sig. Nu arbetar både kambodjaner och utländska organisationer febrilt på att bygga upp landet igen.

... var ursprungligen täckt av tropisk lövskog. På bergen i sydväst och i öster finns fortfarande tropisk regnskogar med palmer, orkidéer och ormbunkar. I Kambodja finns ovanliga däggdjur, så som banteng, gaur, vattenbuffel och kouprey. Dessutom finns det hjortar, indisk elefant, tiger, leopard, asiatisk vildhund, vildsvin, svartbent kostymapa ... och så vidare.